Hazır Çim Nasıl Döşenir ?
Bahar gelirken bahçe bakımları ve peyzaj çalışmaları hız kazanmaktadır. Bu bakımlar ve uygulamalar arasında, göze en hoş görünen kısım hiç şüphesiz çim alanlardır. Çim alan tesis etmede genellikle, tohum serpme yerine hazır rulo çim tercih edilmektedir. Hemen görüntü elde etme, kısa sürede kullanıma hazır olması, ilk bakımlarının nispeten daha kolay olması gibi etkenler hazır rulo çim uygulamalarını avantajlı kılmaktadır.
Öncelik olarak çim uygulaması yapılacak alanın drenaj sisteminin kurulu olması gerekmektedir. Çim her ne kadar suyu sevse de fazla sudan zarar görecektir. Drenajı iyi yapılmış bir bahçede, birikmeler minimuma ineceğinden, çim bundan etkilenmeyecektir. Bu adımdan sonra uygulama yapılacak alan tam olarak ölçülmelidir. Düzgün şekilde olmayan bahçe ve alanlarda araziyi kare ve üçgenlere bölerek daha kolay ölçme yapılabilir. Çim serilecek araziden eski çim artıkları, yabani otlar taş ve kaya parçaları tamamen temizlenmelidir. Temizlenen toprak 10 – 15 cm arası sürülerek havalandırılmalı, eğer yapılacaksa, otomatik sulama sistemi tesisatı bu aşamada döşenmelidir. Ardından tırmık gibi aletler yardımıyla arazi düzeltilmelidir.
Alana göre siparişi verilen hazır çim, tedarikçi tarafından paletli olarak gönderilecektir. Paletleri araziye indirmede kullanılacak forklift ve benzeri iş makineleri önceden hazır edilmelidir. Çim rulolarının ısı ve güneşten etkilenmemesi için, indirme işleminin gölge bir alana yapılmasına dikkat edilmeli ve fazla zaman geçmeden uygulamaya başlanmalıdır.
Çim Döşeme Teknikleri
Uygulamaya geçerken toprağın nemli olması gerekir. Burası dikkat edilecek noktalardan biridir, ilk uygulamada toprak ne fazla kuru ne fazla ıslak olmamalıdır.Çim döşemesine düz bir alandan başlamak doğru olacaktır. Örneğin bina kenarı, yol – duvar sınırı gibi alanlara yatay olacak şekilde, el arabası yardımıyla taşınan rulolar sırayla döşenmelidir. Serilen çim rulolarının aralarında boşluk olmamasına özen gösterilmelidir. Fazla kısımlar bıçak yardımıyla kesilebilir. Sıcak havalarda tamamlanan bir kısım hemen sulanmalıdır. Tüm arazi tamamlandıktan sonra el silindiri yardımıyla, çim üzerinde sıkıştırma işlemi yapılır. Bu işlem çim kökleri ile toprağın temasını kuvvetlendireceğinden olmazsa olmazlardandır. Sulama sistemi var ise, ilk etapta günde 2-3 sefer, 5-10 dakikalık sulama yapılması yeterli olacaktır. Sulama zamanı olarak güneşin etkisini kaybettiği saatler uygun vakitlerdir. Sulama sistemi yok ise yine günde 3 defa tüm arazinin ıslandığına emin olana kadar sulama yapılmalıdır.