Çocuk Oyun Alanları
Çocuk oyun alanları çocukların iç dünyasını yansıtan ve özgür olduklarını hissettikleri ortamların Kentlerin güncel yapılaşması nedeniyle açık mekanla ilişkilerinin hem nitelik olarak hem de çevre etkileşiminin kalitesi kapsamında olumsuz yönde etkilemiştir. Bu nedenlerden dolayı farklı oyun imkanlarını yaratılması firmamız açısından önemlidir.
Çocuk oyun alanlarında meydana gelen kazaların büyük kısmı düşme sonucu oluşurken diğer kısmı hareket halindeki oyun elemanına çarpması. Oyun elemanlarının keskin köşeleri, çıkıntılı metal aksamları ve bağlantı noktaları da yaralamaları ile oluşturduğu için kullanılan malzeme önem arz etmektedir.
Bu tip kazaların oluşmasında dört temel faktör rol oynar;
- Oyun gruplarının olması gerektiğinden yüksek olması ya da oyun alanlarının yaş gruplarına göre esas alınmaması
- Oyun elemanlarının altındaki zeminin uygun olmaması, zeminde takılıp düşmeye yol açabilecek engellerin olması ve zeminin sert olması
- Oyun gruplarının kırık, bakımsız olması ve yaralanmaya neden olan keskin kenarlar, sert köşeler, uygunsuz vida ve cıvataların yarattığı tehlikeler
- Çocuk oyun alanları bakım, gözetim ve tedarik eksikliğidir.
Oyun elemanlarında kullanılacak malzemeler iklim koşullarına dayanıklı olmalı, seçilen malzemelerin yapısal bütünlüğü bir sonraki bakıma kadar bozulmayacak şekilde seçilmeli ve malzemeler zamanla ve birikimle çevreye zarar vermeyecek nitelikte olmalıdır.
Bu bağlamda çocuk oyun elemanlarında kullanılan malzemeler genel olarak plastik, geri dönüşümlü yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE), ahşap, kauçuk, galvanize çelik, laminat (HPL) tır.